Çene Törpüleme Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Çene törpüleme ameliyatı, çene bölgesinde bulunan kemiğin şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılan ameliyattır. Bu ameliyat tüm çene estetiği operasyonları arasında en çok kullanılan teknik olarak karşımıza çıkar. Kişilerin genel yüz estetiğini bozan şekil bozuklukları çeşitli şekillerde mevcut olabilir. Genel olarak bahsetmek gerekirse öne ve yanlara doğru olan fazlalıkların ortadan kaldırılması için en etkin yöntem törpüleme operasyonlarıdır.
Çene törpüleme ameliyatları yatay ve dikey eksende mevcut bulunan fazlalıkların ve şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla yapılır. İki yönde gelişme olanağı bulmuş olan bu fazlalıkların genel anestezi altında cerrahi araçlar kullanılarak törpülenmesi ve hasta ile müzakere ederek önceden karar verilen ideal şekle sokulması mümkündür. Çene törpüleme ameliyatları sanıldığının aksine yüzün alt bölgesine dışarıdan değil, içeriden yapılan müdahalelerle uygulanır. Ağızın iç bölgesinden açılan kesiler yardımıyla ortaya çıkarılan ve fazla olarak işaretlenen kemik yapısı uzman hekimler tarafından törpülenir.
Operasyonun süresi genelde bir saati geçmez. Komplike bazı sağlık problemlerinin olması durumunda ise bu sürenin aşıldığı olur. Komplike problemlerinin eksenini ise genelde diş yapısıyla alakalı problemler oluşturur. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Bu sebepten ötürü hastalar operasyon anında herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Operasyonun ağız içinden yapılıyor olmasından dolayı sonradan hekim tarafından alınması gereken dikişler değil, zamanla eriyerek kendiliğinden yok olan dikişler kullanılır.
Günümüzde, hekimlerin bu operasyonu çok sık uyguluyor oluşu, deneyim açısından oldukça büyük katkıları onlara sunarken; hasta sağlığı ve operasyon başarı açısından olumlu etkilerini de hastalar üzerinde göstermiştir. Günümüzde uygulanan çene törpüleme operasyonlarının neredeyse tamamı ideal çene tipinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmaktadır. Operasyondan sonra çenenin tam olarak fonksiyonlarına kavuşması yaklaşık iki ayı bulmaktadır. Ameliyattan sonraki üçüncü saatten itibaren hasta aşırı soğuk ve sıcak olmamak kaydıyla sıvı besinleri tüketebilirken; ilk günün sonunda taburcu olabilir. İkinci günden itibaren ise çok sert olmamak kaydıyla kat gıda tüketimine başlayabilir.